Коротко про переробку упаковки продуктів харчування

270

1. Спінений полістирол. НЕ ПІДЛЯГАЄ ПЕРЕРОБЦІ!

Важлива властивість пінополiстиролу – його довговічність. Він не змінює своїх властивостей і розмірів ні при тривалому контакті з водою, ні при багаторазових впливах зміни температур.
До цієї категорії пакування відносять лотки, піддони для м’яса і м’ясних продуктів, риби, одноразовий посуд тощо. Їх фактично нереально відмити від органічних залишків продуктів, які у них зберігалися. Одноразовий посуд із прозорого полістиролу (бокси) також не приймають в переробку.

2. Поліпропілен. ПІДЛЯГАЄ ПЕРЕРОБЦІ!

Використовується для виробництва харчових тар, багаторазового пластикового посуду, дитячого посуду та іграшок, лотків для холодильників. Він термостійкий і витримує розігрів у мікрохвильовій печі з підвищенням температури до 130ºС. Вважається практично найбезпечнішим і підлягає переробці.
Тобто придбані відерця, баночки, контейнери з-під риби та морепродуктів, кетчупів, майонезів та інших соусів, сирів, солінь (з цифрою 5 у трикутнику) – здаємо на переробку! Важливо: їх можна використати повторно, а потім здати у переробку!

3. Багатошарова упаковка від масла, сиру, маргарину тощо. НЕ ПІДЛЯГАЄ ПЕРЕРОБЦІ!

Це упаковка від вершкового масла, кисломолочних сирків, кисломолочного сиру, м’яких сирів, маргарину, тощо. Вона є комбінованою: папір + фольга, папір + плівка, папір + плівка + фольга, «розумний папір» або еколін, пергамент для упаковки. Все перелічене має жиро- та водовідштовхуючі властивості. Таку упаковку неможливо очистити від залишків масла або того ж сирку, що робить її абсолютно непридатною для переробки.

4. Плівка з блискучою серединою. НЕ ПІДЛЯГАЄ ПЕРЕРОБЦІ!

Дуже поширений вид упаковки – кольорова, лакована, з блискучою серединою, багатошарова плівка. Це упаковка від чіпсів, цукерок, печива, кексів, морозива, різноманітних снеків, спецій, глазурованих сирків, тощо. Вона не переробляється, її можна тільки утилізувати.

5. Упаковка бакалії. ПЕРЕРОБКА УСКЛАДНЕНА!

Упаковка бакалії – крупи, макарони, цукор, тощо. На деяких крупах та макаронних виробах вказано, що упаковка зроблена з поліпропілену РР (код у трикутнику 5). Але часто це не є правдою. Оскільки, навіть там, де вказаний поліпропілен, часто присутні інші полімерні домішки, а поверхня вкрита лаком. Багато круп запаковані у тонкий поліпропілен, що погано переробляється, або у багатошарову плівку, про що також майже ніколи не зазначається. Все це ускладнює переробку або робить її неможливою. Досить часто можна зустріти комбіновану упаковку для бакалії, що виглядає як паперова, але має прозорі віконечка, або внутрішній шар вкритий тонкою плівкою. Її теж, на жаль, переробити не можна. Будучи свідомими споживачами потрібно купувати продукти у картонних, паперових упаковках та на вагу у власні багаторазові мішечки.

6. Вакуумна упаковка. НЕ ПІДЛЯГАЄ ПЕРЕРОБЦІ!

Вакуумна упаковка є найпоширенішою, оскільки значно подовжує термін зберігання продуктів. Ці товсті прозорі і непрозорі плівки насправді складаються з кількох шарів поліпропілену (PP), поліаміду (PA), етиленвінілалкоголю (EVOH) або поліетилену (PE) в різних комбінаціях, різної товщини. Також здебільшого ця упаковка є дуже забрудненою. Тому така упаковка не підлягає переробці.

7. PEHD (HDPE). ПІДЛЯГАЄ ПЕРЕРОБЦІ!

PEHD (HDPE) – поліетилен високої щільності (код у трикутнику 02). HDPE дуже розповсюджений пластик – щільний, товстий, часто різнокольоровий. З нього виготовляють флакони для шампунів, гелей для душу, мила, пральних, мийних засобів, контейнери для заморожування, каністри для олив, тощо. Ця упаковка зручна у користуванні та стійка до багатьох агресивних хімічних речовин. Зверніть увагу, що HDPE інколи легко сплутати з кольоровим PET. Тому перед тим як відправити упаковку на сортування, радимо уважно подивитись на її маркування.

8. PET. ПІДЛЯГАЄ ПЕРЕРОБЦІ!

PET пляшки – ще один надзвичайно поширений та зручний вид упаковки. Проте й один з найбільших забруднювачів довкілля. 91% ПЕТ-пляшок у світі після використання відправляється на сміттєзвалище, 2% стають новими пляшками, а решта перетворюється на інші матеріали. Здати у масову переробку можна будь-які прозорі пляшки з-під: мінеральних вод, солодких напоїв, соків (бажано вимити); пива – зелені, коричневі; молока – прозорі (їх теж бажано вимити); олії – чисті.

9. Tetra Pak, Elopak, SIG і подібні. ПЕРЕРОБКА УСКЛАДНЕНА!

Цей тип упаковки складається із склеєних між собою шарів паперу, фольги та поліетилену. Вона зручна у користуванні, дозволяє зберегти якість і свіжість продукції. Наразі нам відомо лише про два підприємства в Україні, що можуть переробити такий тип упаковки. Також не всі заготівельники вторсировини її приймають. Процес переробки дорогий, як і сама дорога вторсировини до цієї переробки (уявіть, що упаковка їде зі Львова до Дніпра!). Хоч таку упаковку переробити можна, але приймають її лише у спеціальних пунктах, на відміну від скла і ПЕТ-пляшок. Тому, щоб не засмічувати довкілля, потрібно обирати продукти в альтернативній упаковці: соки, молочні продукти – у склі або у ПЕТ, які більш масово переробляються.

10. Дой-пак. НЕ ПІДЛЯГАЄ ПЕРЕРОБЦІ!

Один з найпоширеніших типів упакування – дой-пак (doypack). Він виготовляється з декількох шарів полімерних плівок, паперу, фольги і т.д. На даний момент не існує виробництв, що могли б переробити такий гнучкий багатошаровий матеріал. Тому, для прикладу, кетчуп, гірчицю, майонези можна купувати у скляних банках і пляшках, соуси і корм для тварин – у бляшанках.