Види | Ціна за 1 кг | Або кількість балів за кожен повний кг (в разі здавання ТПВ (вторсировини) за 1 грн за 1 кг в рамках програми «ECODBAY – ДБАЙМО ПРО ЕКОЛОГІЮ РАЗОМ»)* |
Прозора, коричнева, зелена, блакитна ПЕТ-пляшка, а також від олії | Ціну в межах Львова та Львівської області уточнюйте будь-ласка за телефоном на день здавання вторсировини
(тел. 0682564503; 0639634042 Е-mail: ecodbay@gmail.com) Ціна залежить від якості вторсировини |
або 1 бал за 1 кг до Вашого сукупного рейтингу в програмі ECODBAY (в межах календарного року) |
Інші види |
*Примітка: накопичені бали не мають грошового еквіваленту, а лише використовуються для формування рейтингу в програмі «ECODBAY – ДБАЙМО ПРО ЕКОЛОГІЮ РАЗОМ», визначення переможців в кінці року та їх нагородження тощо.
Вимоги до здавання: ПЕТ-пляшки мають бути без рідини в середині.
Не приймаємо: ПЕТ-пляшки жовтого, чорного, червоного та білого кольору (наприклад з кефіру).
Цікаві факти про ПЕТ:
Отже, що таке пластик? Це складна суміш перероблених нафтопродуктів. Наприклад, для PET-пляшок використовують пластифікатор дибутилфталат. Ця речовина добре розчиняється в органічних розчинниках і легко переходить з тари до їжі та напоїв, особливо до алкоголю. Це підтвердили результати експерименту. Дослідники взяли шматочки пластику (з-під пивних пляшок) і залили їх сумішшю з води і спирту. Через 11 днів у ній виявили дибутилфталат, що підтвердило перехід цієї речовини до рідини.
Які чинники впливають на процес проникнення небезпечних речовин з пакування в їжу?
1. Температура: що вища — то процес інтенсивніший. Наприклад, при 28 °С швидкість переходу небезпечних сполук у рідину збільшується в 10 разів порівняно з 10 °С.
2. Тривалість зберігання: що довше їжа або напої зберігаються в упакуванні, то воно сильніше «вилуговується».
3. Розмір пакування. Що менше упакування, то більше небезпечних частинок проникне в їжу (у розрахунку на об´єм).
4. Склад їжі. Залежно від того, що містить продукт (кислоту, алкоголь, воду і т. ін.), з пакування вимиваються різні хімічні речовини.
Якщо дибутилфталат потрапляє в організм, він руйнує нервову та ендокринну системи людини. Щодо інших речовин, які додають виробники, то вони не менш токсичні. Наприклад, фталати мають акумулювальну дію: вони накопичуються в організмі і з часом призводять до серйозних проблем зі здоров’ям.
Будь-яка пластикова пляшка не є таким інертним і безпечним матеріалом, як скло. Ми не можемо бачити, але поступово мікрочастинки складників пластика відшаровуються і потрапляють в їжу. Виходить, що одночасно з водою з пляшки ви випиваєте величезну кількість небезпечних речовин.
Як убезпечити себе від пластикового пакування?
1. Купувати напої бажано в скляній тарі. Зауважте, в пластику напій зберігається не більше 1 року, у склі — близько 3 років.
2. Не нагрівайте їжу або напої у пластиковій тарі або пакуванні: під час нагрівання утворюється формальдегід. РЕТ-посуд не можна підігрівати навіть у мікрохвильовій печі.
3. Уважно подивіться на дату виробництва: що скоріше добігає термін придатності продукту в пластиковому пакуванні, то воно небезпечніше.
4. Не купуйте кави у пластикових скляночках із кавових апаратів. Через високу температуру в напій виділяється безліч небезпечних речовин.