Щосекунди людство засмічує планету різними відходами, які мають різний період розкладу. Наприклад, кинутий недопалок проплаває у морі від 1 до 5 років, а пакет з поліетилену – від 10 до 20 років. Вироби з нейлону розкладуться через 30–40 років, консервна бляшанка – через 500, а стандартна скляна пляшка розкладеться лише через 1000 років. Щоб сповільнити процес нагромадження відходів та засмічення нашої планети, треба навчитися правильно сортувати сміття – розділяти відходи на різні елементи залежно від матеріалу виготовлення.
Сортуючи сміття, ви даєте можливість повторно використати сталь, алюміній, папір, деревину, пластик та скло.
Правила сортування:
- Сортуйте пакувальні матеріали відповідно до речовини, з якої вони зроблені, та кладіть їх у відповідний контейнер.
- Завжди намагайтеся зменшити об’єм пакувального матеріалу, який ви викидаєте. Випустіть повітря із бляшанки чи пластикової пляшки та закрийте їх кришечкою. Ущільніть (скрутіть) папір та картон. Це допоможе значно підвищити ефективність збору сортованого сміття.
- Відокремлюйте частини пакування, вироблені із різних матеріалів: зніміть металеву кришку зі скляної пляшки, вийміть картонний піддон із пластикового контейнеру для харчових продуктів. Це дасть змогу обмежити наявність сторонніх домішок у перероблюваному матеріалі та збільшити кількість відновлюваної сировини.
- Перед тим, як покласти тару до відповідного контейнера, очистіть її від решток їжі. Це сприяє зменшенню кількості відходів, які відправляють на звалища.
- Зверніть увагу, що папір чи картон, забруднений рештками їжі (наприклад, коробка з-під піци) є настільки ж шкідливим, як і розчинники чи фарби. Не можна класти у бак для паперу використані серветки, оскільки це знижує якість сортування паперового чи картонного сміття.
- Не кладіть вироби з кераміки чи порцеляни, дзеркала та лампочки до баку для скла, бо це суперечить меті роздільного збору скляного сміття.
- Забезпечте правильне сортування металевої тари. Крім бляшанок та кришок від пляшок, кладіть у бак тару з-під продуктів харчування, металеві тюбики, аерозольні балончики.
В які контейнери, що можна класти?
1. У контейнер для паперу і картону
Можна класти:
– газети, каталоги, журнали, рекламні проспекти;
– зошити, чистий та використаний папір для нотаток та малювання;
– конверти, книжки без твердої обкладинки;
– картонні ящики та коробки, паперові пакети та паперову тару.
Не можна класти:
– вологий папір та картон;
– використаний паперовий посуд;
– картонну тару для напоїв, плівку;
– фольгу та копіювальний папір.
2. У контейнер для органічних відходів
Можна класти:
– м’ясні та рибні відходи, овочі і фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи;
– господарський папір, паперові серветки, залишки від чаю і кави;
– кімнатні рослини та квіти.
Не можна класти:
– олію, молоко, соуси та інші рідкі харчові продукти;
– будь-які рідини;
– великі кістки;
– плівку, метал, скло, попіл, недопалки, вкритий воском або плівкою папір, а також інші біологічні відходи, що не розкладаються.
3. У контейнер для тари
Можна класти:
– пластикову тару: коробки з-під йогурту, пляшки з-під олії, кетчупу, майонезу, пляшки з-під кремів та шампунів, пластиковий посуд та коробки, поліетиленові кульки та плівку;
– скляну тару;
– металічну тару: консервні банки, металічні кришки, корки від їжі та напоїв.
Не можна класти:
– вимащену у їжі або не до кінця випорожнену тару;
– пластикові іграшки;
– тару від небезпечних речовин (наприклад, від побутової хімії);
– тару від аерозолів;
– віконне та листове скло;
– лампочки.
Цікаві статті: