Важливо, якщо ви піклуєтеся про екологію, варто знати, що не увесь пластик підлягає переробці. Для сортування пластику розроблена інтернаціональна система маркування. Вона виглядає як трикутник утворений стрілками з цифрою всередині. Під трикутником разом із цифрою, або замість цифри може бути вказаний літерний код пластику.
Розглянемо детальніше маркування пластику:
1. РЕТЕ, ПЕТ – поліетилентерефталат. Можна використовувати для виготовлення тари для зберігання безалкогольних рідин (сік, мінеральна вода, молоко, олія, тощо) і одноразового посуду. Цю тару не можна розігрівати в мікрохвильовій печі. Підлягає переробці.
2. HDPE, ПНД – поліетилен високої щільності, а також низького тиску. Він є одним з найбезпечніших. Використовується у виготовленні харчових контейнерів для багаторазового користування, пакетів для молока, побутової хімії, косметики тощо. У нього можна поміщати гарячі продукти. Підлягає переробці.
3. HVC, V, ПВХ – полівінілхлорид. Не призначений для харчового зберігання. З нього виготовляють різноманітні плівки, сміттєві мішки, іграшки, технічну тару, віконні рами, підлогове покриття і багато чого іншого. Не підлягає переробці – при горінні токсичний!
4. LDPE, ПВД – поліетилен низької щільності і високого тиску. Досить безпечний. З нього виготовляють: харчові плівки, відра, пакети, труби. При відносній безпеці у використанні, він не особливо екологічний і може завдати шкоди екології, але не здоров’ю людини. Не для багаторазового використання. Підлягає переробці.
5. PP, ПП – поліпропілен. Використовується для виробництва харчових тар, багаторазового пластикового посуду, дитячого посуду та іграшок, лотків для холодильників. Він термостійкий і витримує розігрів у мікрохвильовій печі з підвищенням температури до 130ºС. Як і поліетилен високої щільності під №2, є практично найбезпечнішим і підлягає переробці.
6. PS, ПС – полістирол, він же пінопласт. Досить крихкий. З нього часто виробляють харчові лотки (для яєць, м’яса, риби, фруктів), одноразовий посуд, дитячі іграшки, квіткові горщики, валізи, упаковку для касет та CD-дисків, матеріали для теплоізоляції. Його не можна розігрівати через токсичність! Бажано не використовувати для їжі. Можлива переробка.
7. OTHER, ІНШЕ – інші види пластика. Для виробництва можуть бути використані як небезпечні токсичні речовини типу біфеноли А, так і ті, щодо є екологічними. Це досить міцний пластик. З нього часто роблять бюджетний посуд і різноманітні товари народного споживання. Не підлягає переробці. Виходячи з вище зазначеного, для їжі бажано використовувати пластик з маркуванням «2» і «5». Крім перерахованих класифікаторів, існують додаткові маркування. Чим більше їх зазначено на виробі – тим краще.
- Найголовнішим значком, який обов’язковий для харчової тари, – це знак «Для харчових продуктів» («келих-виделка»). Якщо зустрічається даний знак перекреслений, це свідчить про те, що продукт не призначений для контакту з їжею.
- Знак «Сніжинка» означає, що дану тару можна піддавати заморожуванню. Найчастіше виробник поруч вказує температурний максимум.
- Знак «тарілки з крапельками» («тарілки під душем») означає, що пластик можна мити в посудомийній машині. Він значно термо- і хімічностійкий.
- Знак «піч з хвилями» свідчить про те, що продукт можна розігрівати в мікрохвильовій печі. Він термостійкий. Знак із зазначенням певної температури. Так виробник повідомляє про температурний максимум для розігріву.
- Часто зустрічається знак «NO TOXIC PLASTIC» – це означає, що в складі немає небезпечної речовини Бісфенол. Виріб достатньо екологічний і, відповідно, безпечний.
Екологи радять всім покупця уважно дивитися на склад упаковки. Адже, на ній має бути зазначено код маркування, тип матеріалу з якого він виготовлений. Має бути також вказано загальна кількість матеріалу та скільки матеріалу переробляється. Обоз’язковим є – вказування при якій температурі можна використовувати цей чи інший пластик.